Bjuder på min mammas konst.

20131027-215715.jpg
Rosa Rödlök:
Skala och halvera två rödlökar. Lägg i en skål. Koka upp ett halv dl 12%-ig ättiksprit, 2 msk stevia (0,75 dl socker) och 2 dl vatten. Häll över löken. Tillsätt 1 krm salt. Låt svalna och förvara i kylen.

Rotsaksgratäng:
Tärna rå sötpotatis, kålrot och morot. Strö över en nypa färsk timjan, örtsalt, lite flingsalt, Finus Örtkryddor (basilika, oregano, rosmarin, timjan, kyndel) och 1,5 msk mejram. Smörj en ugnsäker form med kokosfett och häll över 2-3 dl uppkokat vatten. Lägg i ugn på ca 200 grader i ca 40 – 60 min. Strö över lite ruccola och pinjenötter.

Lökdolmar:
Koka stora gula lökar tills de mjuknar. Blanda rå älgfärs med salt, svartpeppar, rå gullök och mejram, och fyll “lökbladen” som kåldomar. Smörj en ugnsäker form med lite kokosfett och vatten, och grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 40 – 60 min. Om de blir brända – täck med ett bakplåtspapper. Gör inte “älgfärs-bollarna” för stora så dem riskeras att inte gräddas ordentligt..! När formen tas ur ugnen – ös lite av skyn över lökdolmarna.

Servera med en god aptit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s