Mjölksyrabakterier

I igår kväll kom några av min mammas bekanta till oss och gjorde mjölksyrade grönsaker!20131022-205342.jpgProcessen är ganska komplicerad, det behövs ganska så exakta mängder salt och rätt temperatur. Tyvärr är färdigt inlagda grönsaker i mataffärerna inte gjorda på samma sätt, de innehåller också massor med socker. Det finns däremot mjölksyrade grönsaker att köpa på vissa välsorterade affärer och hälsokostbutiker.

Poängen med att låta grönsaker ligga inlagda på detta sätt, är att de näringsämnen och mjölksyrabakterier som naturligt redan finns i råa grönsaker inte bara behålls, utan ökar.
Det sker genom att saltet som grönsakerna ligger i drar ut cellvätskan – i den finns grönsakens kolhydrater (socker-energi) vilket är näringen för de bakterier som bildar mjölksyra. De blir då fler och de ohälsosamma bakterierna blir färre.

Denna metod gör det enklare för kroppen att ta upp och tillgodogöra sig näringsämnena och de nyttiga mjölksyrebakterierna.

Mjölksyrabakterier har ingenting med mjölk att göra – så det är inte bara mejeriprodukter med tillsatt “probiotica” och “aktiv bakterie-kultur” som förser oss med dem – se hellre till att äta mycket frukt och grönsaker 😉

20131023-152629.jpg
#representing fruit

Mjölksyrabakterier behövs för att magen ska fungera optimalt. Några symtom på att man har brist på goda tarmbakterier är uppblåst mage, mycket gaser, dålig matsmältning, förstoppning m.fl. Inget man mår bra av!

Stress är en vanlig orsak till magproblem, men vaccin, antibiotika och annan skit kan också slå ut de goda bakterierna från tarmfloran – vilket hände mig efter några års antibiotika-kur mot först halsfluss och sedan akne. I mitt och i många andras fall är akne ett tecken på att magen inte fungerar som den ska – det sista man behöver då är ytterligare antibiotika…

Under min pågående behandling “planterar” jag in nya mjölksyrabakterier genom att äta tillskott. Jag äter LactoVitalis från märket Holistic – observera att de mjölksyrabakterier från andra tillverkare som finns på bl.a. Apoteket innehåller mjölk och soja, samt bara en bråkdel goda bakterier i jämförelse med de från Holistic och motsvarande, lite dyrare, varumärken.

Om du har problem med magen eller fått diagnosen laktosintollerant – läs dessa 3 tidigare inlägg om ämnet (länk 1, 2 och 3).

0 thoughts on “Mjölksyrabakterier”

  1. Ja så ser det ut när man äter mango fullproppad med lycka hahhaa..
   Vi la in vitkål och savoykål, lök, morötter och rödbetor. De ska stå i ungefär 2 månader, så återkommer med svar om vi lyckades eller inte passligt vid jul! 🙂

   Tack för feedback!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s