Om du bryr dig om dig själv – sluta bry dig

På väg till jobbet i morse fann jag mig försjunken i tankar om livet. Det som plötsligt slog mig, var att man inte ska bry sig om någonting egentligen.

Man ska göra det man förväntas göra – och man ska göra det med omsorg, noggrannhet och ödmjukhet. Men man ska inte bry sig – engagera sig för mycket för att korsa den gräns där man tappar bort sig själv, och går vilse.

Ingenting spelar egentligen någon roll – jorden fortsätter oberörd av oss att snurra. Jag tycker det är skönt att tänka så, det lättar ett tungsint sinne, besparar energi. Det tillåter ett avstånd, en distans till saker och ting. Man kan inte påstå sig veta någonting om någonting, ingen vet hur någonting kommer bli, livet erbjuder aldrig några garantier…

När man inte tar någonting personligt, riskeras inte lyckan, friden, glädjen att påverkas. Den varken växer av att man okontrollerat gottar sig i medgångens medvind, eller minskar trots motgångens återkommande prövningar. Om man inte tillåter varenda omständighet att vara som stenar som kastas i en sjö, bildas inga ringar på vattenytan.

Något att påminna sig om, ett frö att så, för att sakta men säkert se förståelse växa och gro.

Det är inte första gången jag blir påmind om detta, och som tur är inte den sista. Men idag var första gången jag kom till denna insikt helt på egen hand, och även under tiden min situation fortfarande var i behov av en lösning – inte efteråt. Att bli påmind om någonting i efterhand känns, med facit i hand, så självklart. Speciellt när svaret, som man i 9 av 10 fall har någonstans inombords, presenteras av en annan person. Det kanske också är svårare att minnas en sådan lärdom nästa gång situationen uppstår, i jämförelse med när man på egen hand löst ett problem, och fick känna på hur det kändes.

Att arbeta med sig själv är som att gå på en väg som aldrig tar slut – det är viktigt att lära sig att gå själv, och det är en glädje att se framsteg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s