Orsaken till varför jag ser så bra ut…


…är för att jag gjort en ögon-laseroperation.
Innan såg jag dåligt på långt håll och hade linser varje dag. Jag hade de klassiska besvären med linser; att det känns som att ha en glasskärva i ögat, att man kommer på att man glömt att ta ut dem precis när man lagt sig till rätta i sängen, att man glömmer ta ut dem och sätter in ett par nya dagen efter – ovanpå de gamla – och går runt hela dagen och undrar varför man ser så dåligt, att man gnuggar de lite för hårt när man ska rengöra de (när man väl rengjorde de) så de gick sönder..

Att ha glasögon är inte det mest praktiska heller, de är i vägen när man t.ex. tränar, de kan imma igen, man letar efter dem trots att de sitter i det djupa och röda märket som bildats på näsan, de får fettfläckar när man pussas och kramas…
Som grädde på moset betalar man flera tusen för det varje år. Och av någon märklig anledning tycks ens syn bli sämre och sämre för varje gång man går på den obligatoriska årliga synkollen, så att man tvingas köpa nya glasögon och linser. Det sägs att optiker ger aningen för starka glasögon så att ögat vänjer sig vid att se så bra – när man sedan är utan upplever man att ens syn är supersämst – i jämförelse. Jag vet inte om det är sant eller ej, men det vore i så fall ett smart sätt att få fler kunder och deras pengar…

Så här ca 1,5 år efter min operation har jag ändå bytt till fönsterglas i mina bågar, det är med reflexskydd och de blir också mörka ju ljusare det är ute – skönt att slippa reflexer när man sitter vid datorn eller kör bil, plus att man har ett par annorlunda solglasögon.

Det var i maj 2012 som jag gjorde laseroperationen i Istanbul, Turkiet. De är ledande i världen när det gäller ögonoperation, läkaren som utförde min operation har skrivit massa böcker om ämnet och han utbildar även andra läkare.
Jag hade ett enkelt synfel där jag alltså inte såg på längre avstånd, så min operation kostade totalt 11.000 kr och tog 15 minuter.
Själva ingreppet var ganska obehagligt, ögonlocken spärras upp till mer än vad man tror är max med hjälp av en slags stålhållare, tänk Clock Work Orange. Sen får man massa bedövningsvätska i ögonen och som en sugpropp som ska hålla fast ögat, det måste vara totalt blickstilla.
Jag har nysagmus, vilket innebär att mina ögon okontrollerat pendlar i sidled ibland. Jag blev nekad att göra operationen i Sverige ett år innan jag åkte till Turkiet – där min nystagmus inte var något problem.
Det jag upplevde som obehagligt var det väldiga tryck som bildades av sugproppen, men jag vet inte om jag fick extra mycket i och med att mina ögon som sagt pendlar ibland.
När ögat väl sitter fast skär man upp ett snitt i den översta hinnan, hornhinnan. Sedan viks den fliken upp och man jämnar ut det buckliga på ögat – som är orsaken till att man inte ser –  med laser. Det blir lite varmt men känns annars inget. Sen läggs fliken tillbaks, och den fantastiska hornhinnan läker ihop nästan direkt av sig själv. Inte konstigt att horhinnan är så eftertraktad på svarta marknaden och stjäls från gatubarn…

Jag gick själv från operationsbordet. Några timmar senare började det svida något oerhört i ögonen, att titta i ljus brände som att hälla citron i ett sår, men det höll bara i sig i ca 6 timmar. Dagen efter kunde jag se – 100 % perfekt. För enkelt för att vara sant, jag tycker det än i dag då jag påminns om att jag kan se..
Bieffekter man kan få är ögontorrhet, vilket jag känt av några gånger. Det ska försvinna efter en tid.

Båda mina föräldrar, med bl.a. progressivt synfel, opererade sina ögon i Istanbul ca 6 månader innan mig.
Jag rekommenderar verkligen detta, det är garanterat en investering.
Man får en kontaktperson som är med hela tiden under de två dagar som man är på sjukhuset – den första för att undersökas och den andra för att opereras. De kan boka flygbiljetter och ordnar med hotell och transport till och från sjukhuset, det finns även anordnade gruppresor från bl.a. Göteborg.
Man kan kolla om det blir billigare att köpa flygbiljetten själv, ett tips är att ha 1-2 dagar i Istanbul innan operationen. Det är en underbar stad med massa vackra sevärdheter och magiska moskéer, testa turkiskt bad, de har supergod mat och enorma marknader – bazaarer – med allt ifrån granatäpplen, dadlar, baklawa, porslin, glas, lampor till kläder av bra kvalité fast till ett billigt pris.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s