Hudproblem = magproblem

Jag har kämpat med hudproblem och akne i flera år (läs tidigare inlägg här, här och här), det är dels därför jag just nu genomgår en behandling.
Jag har testat receptbelagd medicin och det mesta som finns receptfritt mot finnar, t.ex. Neutrogena, Aloe Vera, Pro Active, Rosenserien, Nimue..
Inget hjälpte, tills jag ändrade min kost.
Av erfarenhet vågar jag påstå att hudproblem ofta beror på problem med magen.

Två vanliga orsaker kan vara gluten– och mjölkprodukter.

Allergi visar sig på olika sätt från person till person, gluten kan visa sig från att man tömmer tarmen flera gånger per dag till att man har ångest.
I tarmarna finns flimmerhår som tar upp näring från maten. Om man äter gluten trots att man inte tål det, kan dessa flimmerhår försvinna. Maten rinner i stort sett då bara genom kroppen, vilket kan resultera i näringsbrist, trötthet, utmattning och i värsta fall att man blir riktigt sjuk.

Det man inte tål då man är glutenintollerant är det skal som omsluter sädesslaget, vilket har avlägsnat från glutenfria produkter. Detta skal, som innehåller olika typer av protein, är det som gör t.ex. bröd mjukare och fluffigare, glutenfritt är därför ofta mer kompakt och torrt. (Man kan lägga i Fibrex, Fiber Husk eller ett rivet äpple för att få bröd mer saftiga).

Glutenfritt är samtidigt renare och nyttigare, eftersom bekämpningsmedel som sprutas på sädesslagen fastnar på skalet, vilket alltså tas bort.
I både Australien och i USA används glutenfri diet som bantningsmetod, i och med att man undviker vetemjöl och dess tomma kalorier.

Man behöver inte vara intolerant mot gluten för att ändå må bättre av att äta glutenfritt. Det kan räcka med att undvika gluten ett tag för att magen ska fungera bättre.

Många glutenfria produkter är oftast även mjölkfria. Man kan testa om man är intolerant mot gluten eller mjölk genom att ta ett blodprov, alternativt genom att göra en ESteck-skanning hos en naturläkare/biopat.

Produkter man kanske inte tänker på som innehåller gluten är framför allt halvfabrikat, t.ex. kinesisk sojasås, Varma Koppen, buljonger, flingor t.ex. Kellogg’s Frosties och vissa sorters lösgodis.

Mjölkprodukter.
Jag har vid flertal tillfällen läst att människor över 3 års ålder inte behöver dricka mjölk. Det finns inget vuxet djur som dricker mjölk. I större delen av Asien används inte mjölk varken som dryck eller i matlagning.
Vi i Europa är vana vid att dricka mjölk, men förr drack vi riktig ohomogeniserad mjölk.
I dag dricker vi mellan-, mini- och lättmjölk, samtidigt som det varannan dag står något om “mjölkmage” eller “uppblåst mage” på löpsedeln.

Att folk inte mår bra av mjölkprodukter syns tydligt – för det visas ofta på huden – kroppens största organ.

Mini-, lätt- och mellanmjölk, även ekologisk, berikas med syntetiska A- och D-vitaminer som kan innehålla det farliga ämnet butylhydroxitoulen (E321). När mjölken homogeniseras, slås mjölkens fettpartiklar sönder till oigenkännlighet för människokroppen. Mini-, lätt- och mellanmjölk är som mest förstörd. Det är inte så konstigt att så många får magproblem, hård mage eller “uppblåst mage”, tillsatsen E407 gör att magen svullnar.

Att folk kan hälla i sig öl och drinkar men vägrar dricka standardmjölk bara för att den har 1,5 % mer fett i sig än lättmjölk är ju löjligt.

Köper man däremot ekologisk gammaldagsmjölk eller ekologisk standardmjölk (3 %) slipper man de syntetiska ämnena och kanske även sina besvär. Riktig mjölk och feta mjölkprodukter innehåller massa bra vitaminer och mineraler.
Även när det gäller fil och yoghurt bör man leta efter ekologiska sådana och med hög fetthalt, eller 10 %-ig matlagningsyoghurt.

Satsa på ekologiskt när det gäller animaliska produkter.
När det gäller ekologisk mjölk har korna inte fått foder med besprutat sojaprotein. Även om en bonde inte matar sina kor med sådant foder levereras mjölken till ett annat mejeri där den ändå kan blandas med mjölk från andra bondgårdar. Små lokala mejerier kan däremot producera mjölk där korna inte fått foder med besprutningsmedel.

Bra mat för huden är nyttiga fetter så som avokado, kokosfett, fet fisk, naturella nötter och frön. Nyttigt fett binder vätska. Grönsaker, frukt och bär innehåller massa vätska, vitaminer och antioxidanter. Fiberrik mat så som morötter, råris, havre och fullkorn får med sig slaggprodukter ut ur kroppen.

Undvik
socker, det bidrar till inflammation i kroppen/huden. Bearbetad och fet mat t.ex. hot dogs, färdigrätter, chips och friterat innehåller socker och onyttiga trans-fetter som kan påverka kroppens hormonnivåer och ge akne. Huden behöver mycket vätska – kaffe är vätskedrivande och kan torka ut kroppen.

Alla recept i kategorin är gluten-, mjölk-, och sockerfria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s