Hälsotips – hudvård

Det som påskyndar hudens åldrande är framförallt sol.
Ha som vana att använda en hudkräm med solskyddsfaktor varje dag, även om det inte är strålande sol – vi har genom våra utsläpp ändå förstört ozonlagret så pass mycket att det inte skyddar mot skadlig UV-strålning.
Huden är kroppens största organ, allt som kommer i kontakt med den absorberas upp och påverkar resten av kroppen.
Som jag skrev i ett tidigare inlägg om gifter; många giftiga ämnen står inte med i innehållsförteckningen, men de finns ofta i produkter som innehåller parfym.
Kolla också så produkten inte innehåller aluminium, det finns t.ex. i nästan alla deodoranter.

Eftersom jag länge haft problem med akne har jag testat väldigt många olika produkter och rengöringsserier så som Neutrogena etc. från apoteket, Clinique, Rosenserien, Pro Active, Nimue… Men det som funkar bäst för min hud är faktiskt något som man pappa tipsade mig om: att bara tvätta ansiktet med vatten. Först med varmt för att få bort det ytliga feta, sedan med kallt – god blodcirkulation är det enda som egentligen kan bibehålla hudens spänst och vitalitet, inga produkter. Sen tar jag solskyddsfaktor, jag gillar Aco’s från apoteket, den är utan parfym. På kvällen tvättar jag ansiktet igen med vatten och om jag behöver återfukta huden tar jag lite mandelolja, det finns också på apoteket och innehåller inget mer än det.
Akne kommer inifrån och kan inte tvättas bort. Jag tror inte huden i sig är smutsig, så att djuprengöra den med massa produkter två gånger och om dagen torkar snarare ut huden och gör den känslig.

Om man använder mycket smink som foundation och puder ska man såklart tvätta bort det noggrant.
Jag slutade använda smink när jag bodde i Guatemala och har det nästan aldrig längre. I och med att jag inte tvättar bort hudens naturliga fett med massa alkohol så behöver jag inte heller alltid hudkräm på kvällen.

Ibland skrubbar jag ansiktet med en jättebra peeling från Kanebo (SENSAI silky purifying peeling powder). Den har hållt i flera år så jag vet inte vad den innehåller, men det känns i alla fall verkligen bra efteråt, utan att huden blir torr.
När jag jobbade som massageterapeut på Hagabadet i Göteborg ingick mycket produktförsäljning och jag fick lära mig att saltpeeling är bäst för kroppen i och med att saltet binder kroppens egna fett.
Vad gäller peeling ska man inte skrubba huden mer än en gång i veckan, poängen är ju att ta bort gammal hud och det hinner inte bildas så mycket ny hud på mindre än en vecka, att skrubba huden oftare kan istället skada den.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s