Bioidentiska hormoner?

Jag hade nästan gett upp när det gällde att hitta en lösning på mina problem men humörsvägningar, ångest, hudproblem, ont i magen osv., efter att igen ha sökt hjälp men bara fått höra att inga tester visar att något är fel, att jag “tänker på det för mycket”.
Men så råkade jag gå förbi ett tidningsställ på jobbet där ordet stress stod i en mening på förstasidan. Artikeln handlade om en kvinna som lidit av en hormonell obalans, och hur det satt hela hennes liv ur spel. Jag kände igen mig i nästan allt hon beskrev.

Mia Lundin, sjuksköterska och hormonspecialist, hade kommenterat artikeln:
“Jag har aldrig träffat en kvinna som känt att något varit fel, och som haft fel om sig själv. Men många gånger, framför allt i Sverige, är kunskapen om signalsubstansers och hormoners samverkan låg. Många som går till läkaren blir antingen inte trodda och får höra att man inte hittat något fysiskt fel, eller får antidepressiv medicin utskriven. Men du kan få tillbaka kontrollen på ditt liv utan att äta lugnande. Lösningen kanske handlar om att återställa balansen mellan dina signalsubstanser och hormoner. Ditt välmående bygger på att dessa är i balans.
Exempelvis är serotonin en signalsubstans som får dig att känna dig glad och tillfreds. Lite stress tål du, men vid kronisk stress får du för låga halter serotonin, vilket kan göra dig nedstämd och orolig. Hormonet östrogen är ett av kvinnokroppens kraftfullaste antidepressiva ämnen. Signalsubstanser och hormoner samverkar. Då östrogenhalten sjunker, som t.ex. innan mens, leder det till att mängden serotonin också minskar. När östrogenhalten börjar stiga igen, stiger också serotoninhalten och humöret förbättras.

Kronisk stress är enligt medicinsk forskning den främsta orsaken till obalanserade hormoner och signalsubstanser. När kroppen går igång för att klara stressituationer gör den slut på vissa signalsubstanser och ökar produktionen av andra. Kronisk stress kan leda till slutkörda binjurar (som bl.a. producerar adrenalin och kortisol), försvagat immunsystem, nedstämdhet, oro, depression osv.

Hormonet progesteron produceras, som östrogen, också från äggstockarna, men mängden kan vara för liten. Detta hormonet har en lugnande effekt som minskar oro och ångest, samt balanserar ett oregelbundet östrogenvärde.

Lösningen kan vara bioidentiskt progesteron och östrogen, ibland även testosteron. Men det är skillnad på hormoner och hormoner, många läkare skriver ut syntetiska hormoner, t.ex. p-piller, med många biverkningar som följd, t.ex. blodpropp. Syntetiska hormoner liknar ingenting som finns i naturen.

Det finns dock kroppsegna bioidentiska varianter. Bioidentiska hormoner utvinns ur växter och syntetiseras sedan i laboratorier för att få exakt likadan molekylstruktur som äggstockarna producerar. Dessa kan fås på recept men säljs även hos naturläkare.
Kvinnan i artikeln sa “jag är skeptisk till att laborera med hormoner, men hur mycket jag än har läst har jag inte hittat något negativt om bioidentiska sådana. Har du en hormonell obalans – satsa på bioidentiska preparat. När kropp fick bioidentiska hormoner var det som att äntligen ha hittat rätt nyckel till ett lås jag försökt öppna länge. Gäller det hormonproblem måste du dock troligtvis hitta hjälpen och lösningen utanför sjukvårdssystemet”.

Efter att ha läst om detta letade jag upp en naturläkare i Göteborg, jag hittade ett ställe som heter Grönas Haga naturmedicin och hade turen att få en tid på onsdag! Jag ska göra en “besiktning” av hur min kropp fungerar genom ESteck- skanning. Genom det kan man få vägledning vid svårlösta hälsoproblem, såsom tex. problem med mage och tarm, hur nervsystemet och organen fungerar, hormonella värden, blodfetter, pH-värde, neurotransmittorer, kotorna i ryggraden, livsmedelsöverkänslighet och mycket mer. ESteck-skanning är medicinsk godkänd. Nytt hopp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s