Vid förkylning

Igår kväll började jag känna mig hängig, värk och tung i kroppen och huvudet, har ont i halsen och är snuvig.

Jag har inte råd att bli sjuk just nu så jag kurerar mig genom att dricka massa varmt, här är två recept mot förkylning och feber:

Ett mormors-recept:

Kom ihåg att mammor alltid har rätt.
Skala och skär ingefära och citron i bitar, koka upp i en kastrull med vatten. Ta sedan bort från plattan och låt det dra. Drick så starkt och så varmt som möjligt.
Det går att koka upp mer vatten och använda samma ingredienser flera gånger.
Citron och annan citrusfrukt sägs vara bra när man är hängig eller förkyld i och med att det innehåller mycket C-vitamin. Havtornsbär innehåller också jättemycket C-vitamin.

Jag la i vitlök också för att få vitlökens alla goda egenskaper.
Jag har läst att man inte ska tillaga vitlök över 70 grader så den kan man lägga i efteråt då vattnet ska stå och dra. Jag lägger alltid i den efteråt när jag lagar mat. 
När man skär rå lök ska man låta den ligga uppskuren i åtminstone 10 minuter. Löken behöver lite tid på sig att utveckla en del nyttiga ämnen. När det gäller gul-, röd- och purjolök är det nyttiga svavelföreningar som bildas efter att löken hackas/skivas. Så fort löken värms upp eller kommer i kontakt med våra magsyror, stannar processen upp och man går miste om nyttiga ämnen.
Om man kokar lök ska man ta så lite vatten som möjligt och inte slänga vattnet efteråt. En stark nyttig antioxidant kallad quercetin “läcker” ut från löken när den kokas, så drick vattnet eller använd det i grytor, såser eller häll det över annan mat. Den gröna blasten går också att använda i matlagningen.
Att låta löken ligga en stund gäller även vitlök. På 10 minuter hinner allicinet från alliinet att utvecklas. Alliciin är det viktigaste ämnet när man pratar om vitlökens positiva effekt

Citrusfrukter i kombination med vitlök ska ha en laxerande effekt. Under min behandling i Guatemala drack jag ett glas pressad apelsinjuice med två rivna vitlöksklyftor i varje morgon. Det ska låtas stå och dra över natten. Jag älskar ju vitlök och det hjälpte för magen. Hellre en frisk och glad tjej än en surpuppa som luktar gott, eller?

Ett polskt recept:

Värm upp någon slags mjölk i en kastrull med pressad eller hackad vitlök. Häll upp i en kopp och lägg i honung.
Detta är så gott så jag har till och med gjort det när jag inte varit sjuk hehe.. Men det är bra om man är sjuk och bara sover eller inte har någon aptit för man får i sig näringen i mjölken – se till att den inte kokar utan bara blir uppvärmd.
Det är också bra för sjuka barn i och med att det är sött och gott pga. honungen.

Enligt den indiska läkekonsten Ayurveda ska man inte värma honung överhuvudtaget, det blir då bli giftigt. Man ska istället ta en tesked honung och låta den smälta munnen och rinna ner i halsen vilket smörjer den och det ska hjälpa mot just halsont. Det ska även stärka kroppen innan och efter kall vind och om man sått ute länge och blivit nedkyld.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s