Mitt riktiga jobb är ju egentligen att vara hemmafru

Jag älskar att laga mat och jag skriver mycket om mat för att jag läser mycket om hur mat påverkar hälsan. I mitt fall försöker jag hitta ett sätt att äta som är bäst för återhämtning och för min hud. Det tar lång tid att utvärdera hur mat påverkar, men skam den som ger sig! Jag har slutat dricka kaffe för att inte riskera att stressa igång kroppen mer än nödvändigt nu när jag redan är så känslig. Jag dricker inte alkohol längre heller för att inte bli nedstämd, orkeslös eller liknande.
Om jag ska vara ärlig hade jag svårt att föreställa mig hur man skulle lyckas med att aldrig ta ett glas vin eller eller en kall öl, men så här efter 4 månader inser jag att det bara är en vanesak, det är så skönt att slippa alla negativa sidor som alkohol kan medföra. Man sparar massa pengar också, vilket jag brukar tänka på när jag står och väljer mellan vanlig och ekologisk mat som tyvärr är dubbelt så dyrt många gånger.

Jag har precis läst lite material från boken ”I’m Sorry, But We Can’t Do Anything – What YOU Can Do Is To Improve Your Health” av Roy Firus.
Han skriver bl.a att EPA (Environmental Protection Association) har fastslagit att 85 % av alla cancerfall är miljömässigt framkallade. Efter tobak och radongas är växtbekämpningsmedel den tredje största orsaken till cancer och man har upptäckt över 1100 olika sorter. Ett bekämpningsmedel eller en livsmedelstillsats som är godkänt i ett land är förbjudet i ett annat, men livsmedel importeras ändå över världens alla länder utan kontroller.
Om man köper ekologiskt undviker man (förhoppningsvis) många farliga ämnen och man bidrar till att farliga ämnen inte sprids i miljön.

GMO.
Mat kan annars vara genetiskt modifierat vilket är totalt främmande för våra kroppar och finns överhuvudtaget inte naturligt i naturen. Dessa livsmedel är genetiskt konstruerade för att bland annat klara av bekämpningsmedel som normalt skulle döda en växt. GMO-livsmedel gynnar bara företagens ekonomiska intressen. Maten räcker ändå globalt. Det slängs mängder av mat bara för att hålla världspriset uppe, så att GMO ska vara lösningen på matbrist är lögn.

Kött.
Jag har gått ifrån att inte äta något kött till att äta ekologiskt kött (förutom griskött). Jag har ju länge känt mig trött och orkeslös nu, och alla säger att det är för att jag inte äter kött.
År 2011 var ca 77 % av all världens sojabönsgrödor genmodifierade. Sojabönor är mycket vanligt i foder till kor, grisar, getter och höns, kalkon etc. eftersom sojan har höga halter protein till ett billigt pris. De får annars troligtvis foder med genetiskt modifierad majs eller rapsolja som också kan vara besprutat med massa bekämpningsmedel. GMO-produkter och besprutningsrester lagras i djurets fett, så om jag ska äta kött, vill jag äta ekologiskt eller vilt kött.
Det är lätt att hitta ekologiskt nötkött men jag har hittills inte hittat ekologiskt kyckling någonstans?
Alternativa proteinkällor kan vara nötter och frön, bönor och groddar. Jag tycker det är svårt att veta vad man kan äta istället för kött för att få i sig så mycket protein man behöver, någon som har tips?

När det gäller fisk och skaldjur skriver Roy Firus att det mest hälsosamma är att köpa fisk från stillahavet som har de lägsta halterna av miljögifter, andra hav är tungt förorenade. All odlad fisk och all fisk fångad i Östersjön innehåller mycket kvicksilver och miljögifter. Till och med odlad lax med texten ”odlad i kristallklart vatten i Norge” har visat sig innehålla så höga halter av kvicksilver att gravida inte rekommenderas att äta den fisken överhuvudtaget. När man odlar fisk tillförs ofta antibiotika i fodret, eftersom vattnet i odlingsburarna är så smutsigt av allt fiskavfall, så risken för bakterier och sjukdomar ökar. Antibiotikan stannar alltid kvar i det feta fiskköttet. Odlad lax får genom fodret också ett tillsatt färgämne (Kantaxantin E161g), som ger den rosa färgen som den vildfångade laxen har. Odlad lax innehåller hälften så lite omega 3-fettsyror.
Det står ofta ”Producerad i Kina” på förpackningen av fryst vildfångad stillahavslax, men då är laxen fiskad av kinesiska fiskare utanför Kanadas och Alaskas kuster. Då fångsten förpackas och fryses ombord på en kinesisk båt, måste man enligt reglerna klassificera fångsten som en produkt från Kina.

Soja och quorn.
Vad gäller ”låtsaskött” gjort av soja och quorn har jag slutat äta det, då praktiskt taget alla icke-ekologiska sojabönor är genmodifierade. 72 % av sojabönsskördarna är genmodifierade – 90 % av de amerikanska och sydamerikanska odlingarna. De tillåter även en rad växtbekämpningsmedel som är förbjuda i Europa. Många av Europas kött- och mjölkproducerande djur äter dock de tungt besprutade sojaproteinerna, sedan äter vi det köttet. Sojaprodukter sägs även öka risken för försämrad ämnesomsättning.
Quorn är tänkt att ersätta protein för vegetarianer men är ett helt konstgjort livsmedel framställt av mögelsvamp. Det innehåller inga vitaminer eller mineraler, bara lite fibrer och protein. Forskning på hur mögelsvamp påverkar människan finns inte. Man kan göra egna biffar av groddar, linser, kikärter och rivna morötter, det är mycket godare.

Mjölkprodukter.
Okej så jag har också slutat att dricka sojamjölk, äta sojayoghurt och mjölkfritt smör, min polska svärmor som vi bor hos just är extra glad för detta heheh… Jag behöver nästan aldrig använda mjölk, men om man vill det bör den vara ekologisk, för då har korna inte fått foder med besprutat sojaprotein. Även om en bonde inte matar sina kor med sådant foder levereras mjölken till ett annat mejeri där den ändå blandas med mjölk från andra bondgårdar. Små lokala mejerier kan producera mjölk där korna inte fått foder med besprutningsmedel.
Mini-, lätt- och mellanmjölk, även ekologisk, berikas med syntetiska A- och D-vitaminer som kan innehålla det farliga ämnet butylhydroxitoulen (E 321). Köper man däremot ekologisk gammaldagsmjölk eller ekologisk standardmjölk (3 %) slipper man detta. När mjölken homogeniseras, slås mjölkens fettpartiklar sönder till oigenkännlighet för människokroppen. Mini-, lätt- och mellanmjölk är som mest förstörd. Det är inte så konstigt att så många får magproblem, “mjölkmage” eller uppblåst mage, tillsatsen E 407 gör att magen svullnar. Det är bättre att få i sig genuin fet mjölk och feta mjölkprodukter då det innehåller både vitaminer och mineraler.
Även när det gäller fil och yoghurt bör man leta efter ekologiska sådana och med hög fetthalt, eller 10 %-ig matlagningsyoghurt. Personligen har jag aldrig köpt den, jag äter gröt på morgonen =) Blanda i bär och nötter själv istället för att köpa smaksatt yoghurt, det är kemiskt framställda aromer (även om det står naturlig arom i innehållsdeklarationen) som ger t.ex. jordgubbssmak.

Ost.
Det är inte ovanligt att ost är behandlad med antibiotika och konserveringsmedel, så läs innehållsdeklarationen så osten inte innehåller E 234, E 235, E 202, E 251 eller E 252.

Smör.
Enligt WHO (Världshälsoorganisationen) och Lunds Universitets forskning är det helt ofarligt att steka eller använda smör i matlagningen. De mättade fettsyrorna är så korta att de inte påverkar oss på samma sätt som långa mättade fettsyror från t.ex. palmfett, som finns i de flesta margariner under namnet vegetabiliskt fett.

Nötter och frön.
Alla råa, orostade och osaltade nötter och frön, särskilt (ekologisk) mandel, solrosfrön och paranötter (3 st täcker dagsbehovet av selen) är jättebra hälsofettkällor. De innehåller mycket energi i form av protein, fibrer, vitaminer (E-, B-, B6), mineraler (järn, kalium, magnesium, zink, koppar) och antioxidanter. Nötter och frön innehåller aminosyran tryptofan som behövs för att kroppen ska kunna bilda hormonet serotonin, som motverkar depression. De är också bra för huden och håret, skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar och är antiinflammatoriska.

Jordnötter, pistaschnötter, pumpakärnor och torkade fikon (även ekologiska) innehåller dock mycket av mögelgiftet aflatoxin.

Köp inte trasiga eller redan krossade nötter och fröer. Eftersom nötter och frön inte är förvarade i kyla, vilket de borde vara, blir de trots att det inte känns på smaken snabbt gamla och de förlorar mycket av sina näringsämnen.

De bästa källorna till hälsosamma fetter är:
Ekologiskt smör
Ekologisk extra virgin olivolja
Ekologisk kokosolja
Avokado
Nötter och frön
Vildfångad lax från Stilla Havet
Ekologiskt nötkött.
Vad gäller ekologiskt hoppas jag bara att man kan lita på att det verkligen är ekologiskt framtaget.

0 thoughts on “Mitt riktiga jobb är ju egentligen att vara hemmafru”

    1. Okej jag får kolla upp var den ligger, men det är nog närmare att gå till Coop, jag har inte där men de har mycket ekologiskt. Tack!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s